Meruphoria...

Pronunciation :" Meruforia "

“Blog ini mengisahkan perihal dan perilaku tentang 8 ragam dari 8 budak awesome Meruphoria,

Mereka berikrar untuk sahabat selamanya!”

Sunday, 27 October 2013

Kenduri Aiman Meruphoria....punya kakak!

Assalamualaikum geng,

Minggu ni special skit sebab salah sorang ahli phorians dah dapat seoarang abg ipar. Tahniah pada kakak Aiman dan sekeluarga. Moga kekal ke akhir hayat dan bahagia hendaknya

Pada kesempatan ini jugak geng Meruphorias mengambil kesempatan menghadiri majlis tersebut, dan tak semengena telah menjadi majlis reunion kitaorang...heh heh heh



Dah lama tak berkumpul lapan beradik ni, last berkumpul pun tahun lepas waktu konvokesyen....kelihatan dalam photo jugak ialah Pamai dan Hakim dari Huh clan.

p/s: bila pulak ahli meruphoria ni nak buat nasi minyak ni...heh heh heh adios

dari: helmetputih

Tuesday, 27 August 2013

dont easily judge...'

Assalamualaikum w.b.t... da lama xupdate blog ni.. da bersawang dh blog ni... ari ni tibe2 rasa nk buat entry baru... ramai phorians yg dah berjaya sekarang ni.. ada yg berjaya melanjut kn pelajaran ke peringkat degree.. ada yg bekerja di husm dan ppum... mmg rata2 semua nya dah bekerjaya skang ni.. aku? aku still dlm perjalanan untuk mencapai ke perigkat degree dan terus ke Master.. insyallah..

pernah kah antara kalian mengalami situasi yg mengecewakan? heart broken? depression? stress dgn kehidupan seharian anda? dan pernah kah anda berada di stituasi bila diri anda dipersalah kn tanpa sbb dan bukan salah anda?
 ada bukan? cuma yg membezakan ada lah punca masalah2 kita tu... kadang2 org2 di sekeliling kita selalu meragui kita... even kawan baik kita sndri..yg pernah mnjalani kehidupn harian sperti keluarga... mmg susah kita nk expect dan baca pikiran orang.. tp itulah lumrah dunia..  kdg2 kite ada terpikir apa salah kita yg buatkn mereka meragui kita dn benci kita? even kita xpernah bekira untuk mereka...yang selalu ada untuk menolong mereka...
Iya.. mmg betul manusia tidak akan lari dari kesilapan... tapi layak kah kita menghukum dan judge diri kita tanpa usul periksa atau dgr penjelasan mereka dahulu...  sbelum kita cuba menghukum dan judge adakah kita cermin diri kita dahulu ? sempurna kah hidup kita tanpa melakukan kesalahan pda org lain..

Di sini aku nk tekan kn pada  pembaca semua bahawa jangan lah kita mudah terpengaruh dan percaya bulat2 cakap dan fitnah orang lain tanpa bukti... mohon dgr lah penjelasan kedua2 pihak sebelum judge kawan anda sndiri.. kita tidak tahu cerita yg kita dgr tu ada tokok tambahnya.. surah An-Nur menceritakan yg bermksud:

Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang buruk atau aib sehingga memutuskan talian persaudaraan dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian). (19) Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, dan juga (kalaulah tidak kerana) bahawa Allah Amat melimpah belas kasihanNya, (tentulah kamu akan ditimpa azab dengan serta-merta). (20) (An-Nur: 11 - 20)


'Sesungguhnya fitnah itu lebih kejam dari pembunuhan" (Al-Baqarah:217)


Dengan itu..aku harap entry ini ada pencerahan untuk korang... bayangkan jika ini yg berlaku pada diri anda sendiri.. anda yang selalu susah senang bersama mereka.. selalu ada ketika mereka susah.. xpernah bekira dalam apa jua untuk mereka tapi akhirnya mereka meragui anda dan mengutuk anda dari belakang. apa perasaan anda? bayang kan lah wahai saudara ku semua jika terjadi pada diri anda sndiri... anda hanya mampu tersenyum dan menahan sebak.. renung2kan lah..

sekian...


Monday, 1 April 2013

1 April 2013,Thanks phorian kerana buat kejutan untuk aku..

Hari ni adalah hari lahir ku yang ke -22..aku x sangka phorians  buat surprise untuk aku. Surprise tu phorian buat untuk aku dua hari awal iaitu pada hari Sabtu,30/3/2013..planner utama adalah Izzul.

Pada mulanya Izzul mengajak sume phorians yang berada di KL (Ayen,Amin,aku,Aiman,Epul) bersama dua orang lagi kawan kami iaitu Mat Din n Yob untuk menonton movie terbaru G.I. Joe Retailation di Setia City Mall. Movie ni sangat seronok untuk ditonton kerana memaparkan aksi-aksi yang extreme. Rasa macam nak tengok skali lagi je kat panggung.Sape tak tengok movie ni kat panggung memang rugi.




Selepas habis menonton G.I Joe, kami pun pergi makan pizza hut kat bandar Setia Alam tu..So,di sini lah kejutan dari phorian yang x aku sangka.Sungguh terharu dan terkejut.Ntah bile dye orang g beli kek untuk aku..huhu.Thanks sume...

























Wednesday, 13 March 2013

Selamat Hari Lahir yang ke-22 Fadhil..

Hari ni berapa hari bulan ek??hem..13/3/13.Cantik tarikh ni.Hari ni adalah hari lahir yang ke-22 kepada Fadhil a.k.a Along Meruphoria.Tahun ni dah xde prank2 untuk ko padil..Juz ucapan selamat dari jauh untuk kau di Kelate..huhu..semoga ko panjang umur dan murah rezeki..

Bawah ni gambar-gambar kenangan semasa sambutan hari lahir fadhil yang ke-20 pada malam 13/3/2011.tyme tu kte sem 3.Semoga gambar-gambar ni dapat mengimbas kembali kenangan ko bersami kami di rumah Meruphoria.Selamat hari lahir Fadhil!!

Kek nate padil..Selamat Hari Lahir  Padil..

Ni la sume geng2 Meruphoria di rumah kami dulu.
Dari depan kiri : Izzul,Naim, Padil,Aiman
Dari kiri belakang : Amin, Ayen,Epul,Rahman

Prank kami kepada Padil.



Aksi kanak-kanak riang dari kami..ngee..






Senyuman kepuasan Aiman,member setoto,sebantal dan seselimut padil..haha

Naim kalaw dapat makanan memang senyap sebab dye kne fokus tyme makan.Kalaw bab2 makan,Naim paling lambat habis makan sebab tangan dye bermasalah.hehe..


Suap Padilll..aummm

Nyum3..sedap kek ni..kate Aiman n Ayen.

Sunday, 3 March 2013

Mandi-manda di Sg.Gabai

Hari ni tiga orang phorians,Ayen, Aiman, Rahman serta seorang kawan kelas kami time belajar dulu,Ben a.k.a Syahmi pergi ke Sg.Gabai untuk bermandi- manda. Tujuan utama adalah untuk release tension.Maklumla dah bekerja kan..So,ada la sedikit tekanan kerja..Klaw tyme study dulu,kami buat aktiviti2 ni untuk release tension study.Sekarang untuk release tension kerja.hem..Kesian fadhil x dapat join kami kali ni sebab dye dah mula bekerja di hospital HUSM bermula hari ni..huhu..sory la padil ye..Izzul n Saiful pulak baru sampai di Puncak Alam hari ni untuk meneruskan pengajian mereka di peringkat ijazah bermula hari esok.So,kami tak nak kacau persiapan mereka.huhu.Naim pulak masih nun jauh di Batu Pahat bersama keluarga.Amin pulak ada hal yang tak dapat dielakkan lak.huhu.

Perjalanan naik ke tempat air terjun..





 Aksi-aksi menarik kami..wakakkaka

Aksi jetski dari Aiman.

Aiman takut kena air..hua3..

Aksi meniarap dari Ben..gagaga

Ben merenung masa depan..

Aksi dari Rahman...oreore ucaca uria..

Berehat selepas penat membuat aksi..

Siap mereka ni??

Ayen yang sedang cuba menyembunyikan perutnyer..hehehe..






Berbalik kepada cerita, kami berada di sana agak lama jugak..Dari pukul 10 am - 3 pm..Aktiviti yang kami jalankan??ape lagi.mandi la.Masing2 ade tanda luka kat badan sebab ganas sangat mengelongsor atas batu.haha..Selepas habis mandi, kami g karok pulak kat Giant Cheras-Kajang yang tepi highway tu.Kami memang penat hari ni,tapi kami enjoy.Itu saje cerita untuk kali ni.thanks sudi membaca cerita kami.

p/s : Selamat memulakan tugas untuk Fadhil di HUSM pada hari ni 3/3/13 dan selamat memulakan pengajian untuk sem baru bagi Izzul dan Saiful.





Sunday, 24 February 2013

Salam Terakhir


Assalamulaikum…. sudah tiba masa nya aku untuk pergi dari sini.. semakin hari semakin cepat masa berlalu… tp kewajipan aku menunggu disana.. walaupun ini lah cita2 aku selama ni, sumpah hati aku sangat berat nk tggal kan korang… banyak kengangan dan pengajaran yg aku dapat dari korang…. Aku byk ambil sedikit contoh dr setiap korang dr korang…. Tanpa korang sape la aku skang… mesti korang pelik knp aku xamik degree sdgkn ada yg ckp result aku blh dikata kn bagus… sbb nya aku nk balas jasa ma ayah aku dlu… aku byk susah kan dorang… apa perasaan korang bila tgk ayh korang sggup jual tin kosong besi buruk demi mncari duit untuk korang?  Aku buat keptusan untuk kerja dlu dan akan sambung degree sambil keje… sorry aku selama ni aku byk rahsia ng korang… aku xtaw nk cite mcm ne dan plg penting aku xnk susah kn korang… xmudah untuk aku tgk korang susah… aku da byk sakit kn hati korang walaupun aku kdg2 wat tahu… sorry sgt… tp pecaya lah… korang la yg aku selalu utama kn selepas family aku… aku selalu ada bile time korang susah… 

Saiful: pul.. maaf kn aku law sejak dr awal lg aku selalu kacau kaw dan buat kaw serabut dgn aku sampai kaw lari dr aku… aku just nk kwn dgn kaw tp aku xtaw mcm ne nk bgurau dgn org elit mcm kaw..hee… tp aku ikhlas sbb tu Allah xpenah lepas kn dr aku walau kaw jauh mana pun..haha… kaw lah presiden PPPCk yg terbaik yg penah aku jumpa… serius mata aku berkaca bile hari kaw lepas kn jawatan PPPCk dlu… dr kaw lah aku belajar untuk jd pemimpin yg bek… thanks bro…

Aiman: hei man.. aku xtahu nk ckp apa dgn kaw… byk sgt benda yg kita dah lalui dr sem 2.. maaf kn aku law dr sem 2 aku byk susah kn kaw.. tp aku selalu ada untuk kaw bile susah… aku ingt ag time modul dlu aku curi2 masuk dlm group kaw… sbb kaw stress masa tu… last2 kantoi dgn pegawai…tpaksa ganti sem dpn diam2… haha… aku diam2 je g modul ganti dlu… tp aku xkisah sbb aku happy kaw anggap aku kawan kaw masa tu.. kaw susah aku selalu ada untuk kaw, kaw lapar n xde duit nk makn aku pura2 buat kenyang sbb nk share makanan aku untuk kaw.. kaw sedih aku selalu dtg sungai buloh walaupn xde duit.. apa yg aku buat sbb aku utamakn kawan.. thanks man sbb slalu tlg aku n selalu ada time aku down walaupun ase nk tombok kaw yg suka berahsia dgn aku..haha.. keje elok2..kalau dapat ppum jgn lupa aku.. insyallah kita akn smbung degree sama2 lg.. walaupun aku xle jd kwn mcm kwn kaw yg lain tp aku ikhlas kwn ng kaw sampai rasa nk tumbuk kaw lagi sekali..hha.. thanks bro

Ayen: thanks yen, sbb kaw aku xpernah hampakn aku sbg kwn walaupon kaw selalu xpnah ON TIME..haha.. tp dr kaw aku byk belajar buat bodoh bila aku sakit hati… belajar buat2 gelak n happy walaupun hati sedih… yg paling penting aku xkan pernah lupa semua event yg pernah kita handle bersma… aku rindu sgt nk jd biro audio n teknikal dgn kaw lg.. sbb kita awesome n perfect! Thanks yen sbb sudi bg aku peluk kaw yg mokk tu..haha..

Rahman: rahme pico… kaw la org last yg menemani aku sampai aku blik di puncak ni..sanggup dtg puncak walaupun jauh dr kajang.. sorry man law aku ada susah kn kaw…  jgn stress2 man kje…jd ot yg baik bile dpt ppum nanti… ingt pesan aku bile da jd terapis nanti… insyallah rezeki kita ada dimana2.. cuma cepat ataw lambat…  ada masa kita jumpa lg di kelantan…. Thanks 4 everything man.

Amin:  haa amin.. jgn stress n mngamuk lg… ada pape xpuas hati jus luahkn feeling kaw tu melalui snuker,,, kaw da hebat skang min..da blh kalah kn aku..haha.. maaf kn aku min law kdg2 aku termarah kaw.. marah la sbb kaw suka tekur kn aku… walaupun aku kdg2 rasa kaw mcm racist aku sbb aku sorg je kelantan, tp aku xamik ati pun… kaw ng aiman lah kawan aku bersama ke praktikal… ingt pesan aku min, bila da kaw da jumpa kerjaya kaw sdri jgn cpat putus asa dgn kerja kaw… jgn cepat amik ati dgn bos… keep confident setiap bnda yg kaw buat baru org yakin dgn kaw… just be confident.. maafkn aku n halal kn sumenye..aku pn maaf kn kau n halal kn sumenye… btw aku xnsem min…yg nsem kaw min..haha

Naim: aku rindu sgt kaw naim.. aku arap sgt dpt jumpa kaw sblum balik.. tp aku paham kaw pun busy dgn tggungjwb keluarga kaw… aku selalu usaha untuk dpt kn kerja untuk kaw.. tp belum ada rezki lg.. insyallah ada lah rezki kaw.. maaf kn aku naim law dlu aku pernah temarah kaw n rosak kn barang kaw… aku xsngaja… aku xkn lupa sume bnda yg kaw da tlg aku.. walauapa pun diman pun kaw aku arap kaw buat yg terbaik untuk dri kaw… jgn lupa meruphoria.. ada masa dtg la jumpa kwn2 kt sini.. n aku still beharap nk jumpa kaw naim.. ada masa dtg la kelantan k. be blessed naim.

Izzul: izul… thanks zul sbb sudi tumpangkn aku kt rumah korang ni… sorry ye zul law ada pape aku buat n ckp buat kaw terasa hati… ingt pesan aku zul jgn telalu percaya pmpuan yg selalu mintk tlg kaw… jgn bia kn meraka guna kn kaw… be yourself zul.. thanks sgt sbb sudi tlg aku bile aku ada masalah kewangan… sorry sgt aku byr lambat sbb ada masalah tertentu… kaw la satu2 kwn yg xpernah komplen pape… n thanks sbb kongsi cite runningman dgn aku… runningman tu je dpt lepas rindu aku kt kaw zul… pasni aku xde jg umah ni elok..belajar elok2… jgn menyesal dgn apa yg kaw ada skang… belajar betul2 n jgn cpat mngalah..aku taw kaw boleh AD satu ari nanti…

Bagi pembaca blog semua… semua nya kawan aku.. tp aku fokus untuk meruphoria sbb ni blog official kami… thanks semua yg anggap aku kawan selama ni.. pada semua phorians, aku da anggap korang mcm adik beradik aku… korang susah aku selalu ada.. maaf sgt kalau aku byk berahsia dgn korang.. sbb aku xnk susah kn semua.. sakit aku, sedih aku, susah aku hanya Allah yg tahu.. aku lbh suka pendam dn pura2 ketwa dpn korang sbb aku xnk spoil kn mood korang.. aku xnk sbb aku korang rasa aku ni mengjengkelkan.. aku xde niat nk rahsia dgn korang semua… terima kasih sbb smpai ke hari ini sbb sudi jd kwn aku n tolong aku time susah… selalu gelak kn aku time aku sedih n down.. saat indah bersama korang mmg aku xblh aku lupa kn…

teringat kata ustaz  n terbaca blog entry someone"nobody cares about you", berdiri di kaki sendiri.
Dalam kehidupan kita, kita semua dalam proses belajar, belajar mengenai erti kehidupan. Tak kisah ianya kisah yang cerah atau gelap, it`s about life. 

Setiap orang ada kisah hidup yang berbeza, ada novel kehidupan masing-masing. 
Kita tak akan sangka betapa gelapnya kisah silam seseorang itu walaupun kita sangka kita kenal dia, 
Kita tak akan sangka betapa peritnya kehidupan sesorang itu sehinggalah kita merasa. 
Kita tak akan sangka di sebalik senyum, tawa seseorang itu ada tangisan didalamnya. 
Kita tak akan sangka dalam diam seseorang, banyak yang dirahsiakan. 
Semuanya susah untuk ditafsirkan.

"Nobody cares about you", bukalah mata wahai sahabat-sahabat, tak ada orang kisahkan anda. Pegang kata-kata ini, be prepared! Anggaplah umpama kita berjalan di jalan yang sangat panjang, seorang diri, yang ada hanyalah cahaya bulan. 

Tapi jangan risau, kita ada Allah. Allah sentiasa bersama kita, tak kiralah siapa-siapa yang berada dengan kita, ibu ayah? Saudara mara? Guru-guru? Rakan-rakan? Semuanya akan tinggalkan kita bila dah sampai waktunya. 

Yang tinggal hanyalah kita, yupp kita seorang diri. 

Untunglah bagi mereka yg mempunyai mak ayah termasuk aku berbanding mereka yang sejak lahir tiada ayah atau ibu. 
Untunglah bagi mereka yang mempunyai sahabat yang sentiasa ada masa susah dan senang. 
Untunglah bagi mereka yang ada saudara mara yang sentiasa support antara satu sama lain tanpa hipokrit dan hasad dengki.
Untunglah bagi mereka yang sentiasa mendapat rahmat Allah tak kita dimana dia berada.




Bila korang da bca blog ni bermakna aku dah xde kat sini lagi… jgn lupa semua pesan aku… maaf kn aku lg sekali.. halal kan semua makan minum aku, tempat tinggal dan semua nya.. aku pun halalkn semua nya pd korang… terima kasih 4 everything… dr sini aku mohon keampuanan dn doa korang agar aku berjaya n capai cita2 aku…abadikn kengangan ini pada salam terakhir… Farewell buddies...

Assalamualaikum… ^_^

Sunday, 17 February 2013

Khas utk 'member kita'

Mlm nie, harap bkn mlm t'akhir ako spend masa dgn 'member kita'. Dlm mse 2 mlm nie, hmpr seharian ako kwa dgn 'member kita' dn jgk korg. Wlaupon sgt pnt, tp ako pikir dlm hati sumer org. Ini laa masa yg ada utk d'gnekn sebaik yer utk spend masa ngan 'member kita' sblm dia b'tugas d'pantai timur sana.

Kpd yg xdpt join tue, korg sgt rugi! Heh, just kidding. Kpd yg xder, xper. Kita msih bleh spend masa b'sme d'lain mse inn say Allah jika pjg umur. Ako doakn 'member kita' b'jye d'tmp baru dan jgk kpd yg lain2, hrap korg pown b'jye dlm ape yg korg lakukan. Inn sya Allah.





end

Thursday, 31 January 2013

Hiba + Gembira + Ucapan Khas

Aku tak tau nak tulis apa sebab .....hemmm hari ni kami bukak fesbok, dekat group Meruphoria ada 1 post yg di layangkan dari salah sorang kumpulan kami, postnya berbunyi sedemikian ...


Alahai sedih betul dengarnya...Permintaannya bukan besar sgt  sekadar ingin berjumpa kelapan-lapan Phorian..Dia pergi dan mungkin jarang kembali ke Puncak Alam lagi, sebab dia sudah ketemui alam kerjayanya yg lebih kukuh dan lebih menjamin masa depannya.

Kepada Meruphorians yg free & berhampiran dengan  Puncak Alam harap dapat tunaikan hajat kawan kita ni. Kepada yg tak dapat join tidak mengapa mungkin satu hari akan ketemui lagi. Apa-apa pun jangan lupa reunion kita pada bila entah (5.10.2020) . Wajib bawa bini cun korang tu ! haha

ok sempena kawan  kita dapat kerja baru , yok kita buat ucapan khas kepada Padil kat bawah ni:

1) Ucapan dari HelmetPutih: Kepada Fadhil,  selamat bekerja di tempat baru & buatlah kerja anda tu dengan seikhlas hati kerna kerja OT adalah kerja mulia :) Ya,sebelum ni aku sentiasa lari dari kau tapi kali ni kau yang lari dari aku haha! chill2. 1 minggu terakhir bersama kau sangat mengimbau kenangan lama :) 

2) Ucapan dari WXN: mulanya dari semester 2 selalu kau masok ke bilik ku dan  menyapa. ingtkan pehal la budak ni, aku tak tepikir pun nak berbaik dgn kau, sekian lama lepas tu aku ingat kau sanggup tak masok LDK group kau, kau msok group aku sbb aku tgh stressor time tu. HAHA. pengorbanan seorg kwn. kaulah rakan setidurku, kaulah rakan setotoku, kaulah rakan sekepala ku, walaupun kdg2 bengang gak tgk kau ni, nak je bg penumbok. haha. mungkin pnjg lagi kisah ni, tp di mampatkan lagi, sehinggalah skg kau tolong aku dapatkan keje OT di tmpt kau keje jugak, EIP. tapi, rezeki kau sgt murah, kau ditawarkan ke HUSM. congrate and goodluck menempuh zaman kegemilangan di hospital sana. 
*selalunya nmpk je kau kat sini, tp dihari akan dtg, kau dah takda. =(  puuuiiii, blah lah kauuu ! HAHA.

3) Ucapan dari IzzulMeruphoria : Tahniah sbb dpt kerja kt kelantan bro!  -end

4) Ucapan dari RahmanMeruphoria : Tahniah dapat keje kat kelantan dil..semoga berjaya disana.hari tu panjang aku wat karangan, tapi x save.ni pendek jela..wakakka

5) Ucapan dari : Muhammad Amin B Md Zuki
Dear nate padir, 



nasihat aku . .



-kurangkan adhd,impulsive etc...etc.

-bwk kete leklok..jgn last minute break nnti jenuh duk kissing kete depan..jgn bwk adhd kau msuk kete..nnti susssahhhh!!

-jgeee kete ko leklok .. jgn ko rempuh bonggol kt jalan tu mcm bonggol tu bantal,silap2 leboh suspension ko..signal tu gune,takmau guna,hang
cabut bwk msuk uma buat lampu tido.ha.n pling penting skali,jgn 'silap jale nok cari ppparking'..
-keep knfiden. ko antra org yg plg konfiden aku pena jmpe..wlpn kdg2 fakta ko slh
tp ko buat gaye cam betol
-fokus pada kerja,kitowg xda nak back up ko mcm kt hkl..so jgn buat tahi di hospital husm
-jgn nangis..sbb huduh benar aku tgk ko nangis..tak merdu lgsung.. gelak lebih,maintain serius,kurgkn sedih.
-kalo ko ada pape hal kabo la kitorg,supaya ktowg tlong,xpon if xtolong mgkn leh cdang2 ape yg bole dicadang-cadangkan..
-sygilah org yg sayang kat kau..INGAT!! 


terima kasih . .


-sbb jualkan ram kat aku
-format laptop aku tp tukar main drive dr c ke d..haha n then x dwnload drver skali membuatkan aku blur dgn sistem laptop aku ntuk 3 hari,tp tkpe haha..
-sbb bnyk ngajo aku fakta2 n ilmu2 mase pektikal dulu,wlopon sstengahnye aku pon was-was dgn kesahihan fakta tersebut tapi aku layankan je la..
-sbb jdi pembakar smgt aku ntk main snuker secara kompetitif..nsib baik spek mata kau rosak,idak jenuh nk bsaing ko men snuker wei..sntiasa igt bola middle pcket
kasi slow skit,tp jgn payung..nnti lu susssahh!bila nak cue off,bongkok lebih skit,baru pro.aim pastikan kayu lurus ngan dagu,baru cara.HAHA.
-sbb jalan sblah ngan aku kt kolej...sbb kdg2 aku ase mcm aweks2 duk nengok aku padahei deme ngusha ngko..haha (aku bangga ada kwn yg hensem cm ko)


maaf

-andaikata kdg2 aku n kau ade dispute..     sorry,sengaje.


             secara konklusinya, LIVE WELL,LAUGH OFTEN,LOVE MUCH (Bessie Anderson Stanley,1904,'Success').



sekian,

from saa1824f aka aek 7997 aka kingzaipro aka tonimio aka chikungunya aka 2009275868 aka tarmizi meruphoria aka am_meruphoria.


6) Ucapan dari Na'imMeruphoria: keje molek deh abe dil. Up kan nama meruphoria tau. haha Sorry abe dil xdpt nak jmpe kau buat masa terdekat ni. Aku jarang nak update blog ni sebab aku ni xminat sgt berblogging ni,tapi demi kau,demi meruphoria aku cuba. Hajat aku nak kalah bayar snooker dengan kau xkesampaian. Dengan meruphorians yang lain pon aku nak kitai, haha Kau ingat tak travel kita nak pi Kelantan nk g sambut birthday dayaya(bini nunud) time tu kau drive kete aku brek emergency,sikit lagi nak cium bontot Hilux,perasaan aku kat belakang time hanya Tuhan yang tahu,damn you. Nak cerita panjang panjang pasal kisah hidup kita ber8 kat sini aku rasa xcukup ruang kat blog ni,banyak tak terkata. K lah abe dil, semoga kau berjaya di sana. Assalamualaikum~



**Aku sangat RINDUkan Meruphorians,kawan kawan yang lain,kehidupan di sana,masa berlalu terlalu cepat,belom sempat ku merasakan kenikmatannya.(ayat xleh blah) oree oreee!!


7) Ucapan dari AyenMeruphoria: (belum)





"Happy trails to you, until we meet again"_S.M







Thursday, 24 January 2013

Aktiviti snookeling Meruphoria

Malam ni sebahagian phorian bermain snooker.Snooker ialah  permainan acap kali dimainkan oleh Phorians, boleh dikatakan setiap masa lapang kami main. So malam ni , 6 orang ni bosan lalu keluar lepak. Malas nak taip bnyak . nah cekidout~

FadhilMeruphoria tangan dia macam pembaris siot...semua bola dia nak kasi masuk, tak simpan kat member pun sikit.

Ini lagi la si AimanMeruphoria, sama jer ngan padil. laju pukulan dia.

Ini hampeh, tak reti main pun.. main pukul jer haha (sori muka kena blur sikit, takot kantoi ngan bapak )

Izul pun dah pandai main, diam2 ubi berisi tu, tp badan jer belum nak berisi hihi

Amin, hebat !

Ayen, ada plan nak buka pusat snooker terbesar di Asia (HaHaHa)


Pasti seronok main kalau 1 table ni semua lapan Phorians ada , Happening & Enjoys.(Cuma Naim dgn Rahman tiada mlm ni sebab ada urusan kerja)  InsyaAllah ada masa kita lepak sama :) Lepas main kami terus balik rumah,ok tu jep aktiviti malam ini . Adios Amigos, jumpa lagi yosh!

P/S: Kami main sekadar untuk seronok bersama2 rakan, tiada unsur2 judi mahupun bahan terlarang, kami bersih dari itu semua. BOLEH main tapi jangan sampai lalai. Kami kurang selesa bila ada orang cakap main snooker ni haram!. Ia akan menjadi haram apabila ada unsur-unsur perjudian. Tapi setengah dari kita ni prejudis dan bias menyatakan ia haram .

haa... ni bukan phorians.. tap Tok Guru Nik Aziz .. die pon men snuker taw...apadahal. 
janji tiada unsur maksiat. So sudah2 la :)

SeLaMaT MaLaM

Wednesday, 23 January 2013

topic by topics

setelah yang kita ketahui, kami sudah tamatkan pembelajaran di uitm puncak alam. so rumah yg kami sewa tu pun skarang ni da jadi mcm tongkang pecah, penuh dgn barang2 gerai, banner tecampak sini sana, sapatah yg sewa ruma ni, tak reti jaga btol. marah pun ada jugak ni. HAHA.

ok lupakan pasal rumah tu. skarang ni aku nak crita bahawasanya, kawan itu penting, lagi2 kawan yg kau da kwn lama, 1 ruma lagi tu. aku tak suka btol disbbkan perempuan ni kau terikut-ikut katanya sampaikan kitorang ni kau tak nmpk lgsg. come on la geng, kita jmpe bkn sllu, korang bole jmpe kat dalam, kolej. tp ni bila nak jmpe pun, mcm bebelah bahagi. buang la sikap tu kawan =)

aku suka ayat ini, "saya tidak kalah apabila saya berada dibawah, saya hanya akan kalah sekiranya saya tidak bangun semula dari bawah" - (Dr Shukri Abdullah)
so geng, janganlah mengalah. try and never give up. dan ingatlah, Tuhan hanya berikan ujian yang setimpal untuk hambaNya.

akhir kata dari kami, Meruphorians,
Salam Maulidur Rasul
=)

video edting

hai.. assalamulaikum.... fuhh..akhir nya dapat juga dari kerja2 yg memenatkan..esok cuti weyyy! haha...

post2 baru ni abang helmet putih ada suh aku suh bagi tips2 untk video kan? aku tgk meriah betol abang helmet putih edit gambaq noh..haha..

sebelum aku  buat tutuorial aku nak tanya korang, betul2 minat ke edit video? untuk video editing seseorang tu kene ada desire and passion yg tinggi. Sbb dalam dunia editing video xsama mcm edit gambar dgn phtoshop.. sbb die perlu gabungan di antara idea yg creative dan camera shooting. ni antara tips2 y berguna untuk korang, untuk beginner;

1. first of all korang kena ada laptop ataw pc yg power untuk support editing software...kalau tak lpatop korang akan hang and jam bila tgh editing..and korang pasti akan serabut sgt. paling cikai pon skurang kena ada hardware support processor 2.5 Ghz Intel core i5 or higher,RAM 8gb or higher, harddisk 500g and intel HD grahic cards 4000 512mb or higher.  

2. pilih software editing yg sesuai dgn kerja korang. Biasa para pro diluar sana akan mnggunakan software mcm Sony Vegas Pro, Adobe Premiere Element and After Effect... kalau nk lg power of kos la pakai Macbook yg ada software Final Cut Pro untuk editing n gmbar yg menarik... bagi aku setiap software ni ada kelebihan masing2.

3. untuk editing sudah semestinya korang kena ada footage ada video yg korang dah record.. untuk penghasilan video yg menarik dan lawa, video footage kita mestilah diambil secara berasingan dan di angle yg menarik... setiap angle video tu ada meaning tersendiri untuk orang yg menonton video kita untuk paham dan dan terus menarik minat para penonton untuk menonton.. kalau x video korang mcm hampeh. Bukan itu saja, video korang mestilah jgn gegar... setiap video profesional yg diambil akan mngunakan stabilizer untuk merakam. Contoh stabilizer adalah tripod, flycam, slider and jib crane. dgn ada nya stabilizer ni, konfom video footage korang cun n editing korang pun akan lbih menarik.

4. setiap editing mesti tahu apa jalan cerita dan konsep video tu. jika kita nk edit video kawin pastikan kita dah tahu konsep and genre video tu... and ofkos korang kene byk cari sound track, effect sume tu untuk menampak kn lagi video yg menarik.

yahh... itu adalah tips2 basic untuk video editing.. aku pon stil dalam belajar, asal nya akku ni zero and xtahu pape. tp disbb kan desire and passion yg mendalam dlm editing aku sanggup belajar sndri untuk gain my new skill ini.. aku sgt berpuas ati bila setiap kali aku dpt mengedit video.. korang akan rasa nikmat yg xboleh kita rasa sbelum ni...

haa... jika ada yg berminat untuk aku buat tutorial for next editing tutorial sila comment post ni ok.. kalau ada aku buat..kalau xde aku xbuat..haha.. sbb aku tahu xramai yg suka dlm video edting... ianya x simple yg sperti korang pkir.. see yah guys!!



Ini satu contoh hasil editing aku..walaupon xla hebat tp syukur alhamdulillah ^_^

Tuesday, 22 January 2013

The world is insane!!

Assalamulaikum..hai... dan salam sejahtera pada kalian...tiba2 hari ni rasa nk post something.. aku bukan lah blogger n aku xtahu nak menulis dgn baik dlm blog ni... tapi hari ni aku sgt sgt sgt sangattttttttt la stresss..huh.... so aku nk share something kat geng2 meruphoria hari ini... (tp bukan share masalah aku sgt la..haha) sory la kawan2 aku ni xpandai nk luah masalah aku kat kawan2... lagi2 kalau cite2 yg menyedih kan aku... sbb aku tahu korang kenal aku ni jenis seorang yg periang n suka begurau...so bile aku mula becerita hal2 yg sedih n bermasalah mesti korang akan rasa awkward n lain macam kan? lg pun aku xsuka beban  kn org lain dgn masalah2 aku...

hari ni aku frust sbb cuti aku xlulus untuk raya cina nanti.... aku baru je niat nk balik kampung n  melawat mak ayah aku... pffttt... tp xpe la...terpaksa lah cari cuti hari lain.... dah la sbulan ni aku terpaksa duk umah sorang... bosan... kalau ikot kan hati nak je bawak mak ayah aku stay sini..tp dorang xnak tggal rumah kat kampung sana... aku paham perasaan dorang..sbb dorang da lama stay sana.. so kali ni aku harap aku dpt kerja kat sana... still menunggu result interview di salah satu hospital di kampung aku.... xtahu lah dapat ke tidak... selalu berdoa yg terbaik untuk aku dan mak ayah aku... kalau kerja tu baik untuk aku dan mak ayah aku, aku yakin aku akan dpat... tapi kalau keje tu tidak baik untuk ku mungkin ada lagi yg lebih layak dari aku... aku just harap panel pemilihan interview tu memilih secara adil dan bukan  mnggunakan 'kabel' ... biar lah adil...

actually aku penat sgt...hmm....im tired enough be in this stuation..... why people keep blaming me? knp orang2 di skeliling aku suka cari salah aku? aku buat sehabis baik untuk org sekeliling aku senang dgn aku... happy dgn aku... aku just nk berkawan... bukan cari lawan.. jahat sgt ke aku? hmm... even in this social site area likes facebook and twitter still menunding jari antara satu sama lain... kaw tuduh aku..aku tuduh kaw.. even yg da tua still gaduh mcm budak2.. knp kena ada pergaduhan? sampai politik pon join skali... i hate politic so much... even nk wat loan untuk bayar duit perubatan kat bank pon xlulus... tapi someone buat loan untuk buka club haram, pub arak dan judi dilulus kan serta merta.. what happen man? what happen to this world guys?? knp someone tu nk buat loan just nk bayar bill perubatan operation diberi byk sgt alasan dan di gagal kn?? even org tu bkerja tetap...gaji lbih 2ribu sbulan... dan the officer said  reason nk wat loan tu was was... why??? adakah salah?adakah buka pusat perjudian and club social semau tu bagus2 dan halal?? sekarang aku baru paham knp zaman sekarang still ada yg pinjam wang dari along... semua nya berpunca dari bank yg meluluskn wang kepada orang2 yg kurang layak berbanding org2 yg lbh layak... !! the whole world is sick!   everytimes pegi bank mesti ada masalah..sampai pagi tadi aku pegi bank aku dah xtahan tggu giliran aku just left out then bagi no giliran aku kat makcik yg lama tggu dari td... kesian makcik tu...aku tgh membayang kn die mcm mak aku... yg sedang tggu bank sambil bediri dgn tubuh nya yg kurang sihat.... my advice! make some counter special for OKU peoples and warga emas.... plz la... im getting sick all of these!

so thats all.. before im logging out.. i leave this song for u guys! thanks for watching

"Selagi kau berdaya, jangan kau lupa segala yang telah kita lalu bersama..."

Tips Hensem Belajar Photoshop

Salam, ketemui lagi kita.

Ok, minggu ni bosan, xder aktiviti apa2. hemmmm so buka photoshop edit gambar. OH OH, sebelum tu hari ni rajin plak nak kasi korang beberapa tips hensem bagi yg baru nak jinak2 belajar photoshop :)

q
Quote pilihan "Gambar boleh menipu"

Tip hensem :

-->Nak main dengan photoshop ni kena brani brader, Jgn goyang. Berani mencuba . Jangan risau kalau tersilap buat. Control Z kan ada. Boleh undur kalau tersilap buat :).

-->Lagi satu nak main dengan photoshop ni kena ada kesabaran tahap orang super saiya ke-4 (Maksudnya kena ada kesabaran tinggi) . Yang mana kesabaran dia sekadar senipis bulu kucing tu better berambus dari arena editing hahaah (gangster tak?) .

-->Seterusnya, nak jadi image editor (tak kesah la korang guna software hebat apa pun) yang penting korang kena BELAJAR BASIC dahulu! Contoh : Nak edit gambar , tapi susah la kalau nak guna brush pun terkebil2 lagi, pastu susahkan member tanya itu ini (tension member tu nanti). Whatsoever , it's better yu'all do some homework first (ewah my English).

-->Yang terakhir, jangan pernah puas. Maksud kitaorang jgn mudah puas dgn hasil kerja edit kita tu, banyak lagi teknik2 & kaedah2 yang perlu ditimba dan diceduk dari mana perigi ataupun sungai (internet) . Kalau korang rajin cari ,maka dapat la hasilnya yg bagus, tak gitu geng?

Baiklah itu jer kot beberapa tips dari abg2 Meruphoria sekalian, tips2 lain korang boleh baca dari blog masta2 Photoshop dalam  dunia ni (kami masih belajar )

Nah ini link kalau korang nak mula basic2 effect dalam photoshop :) selamat mencuba yay!
--> http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/

Kalau nak tengok hasil kerja MeruphoriaProduction boleh lawati ke blog ini
--> http://meruphoriaphotography.blogspot.com/

Model:  Meruphoria's photo
Software : Photoshop CS5 Extended
Lokasi : DATC

ok ini teknik paling mudah, kami tengok ramai suka pakai teknik ni  (basic effect) namanya : 
Selective Coloring Effect In Photoshop
(korang gelapkan background image biar foreground jer yang ada color )

Teknik ni bernama Vertical Photo Panels Effects With Photoshop
(korang asingkan gambar2 tu dengan kotak2, nampak seperti puzzle bukan?)

Teknik kedua ini namanya Fold & Creases Effect in Photoshop
(Gambar ni korang akan nampak macam bekas lipatan , tapi sebenarnya sekadar effect hihi)

So, ada bnyk lagi photo2 yang telah di edit tapi kami tunjuk 2 3 photo sekadar pembakar semangat korang untuk berkemcimpung dalam arena editing ni :) . (perggh ayat macam tak boleh belah )


P/s: Ok harap lepas ni abam2 Aiman,Ayen, sudi buat tutorial edit gambor plak la yer (itu kalau dowang rajin la), Kalau nak belajar edit video guna software SonyVegasPro sila rujuk abam Fadhil (harap dia ni pun sudi wat tutorial edit video )

hehe tu jer

Posted by :HelmetPutih